Laminaat schoonmaken: hoe pak je dat aan?

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een laminaatvloer. En dat is ook niet zo gek, want het is een mooie en betaalbare vloer. Maar hoe onderhoudt u een laminaatvloer? Laminaat schoonmaken, hoe kunt u dat het beste doen? We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Regelmatig uw laminaat stofzuigen en dweilen

Regelmatig uw laminaat stofzuigen en dweilen is, naast het feit dat dit hygiënisch is, goed voor het onderhouden van uw vloer. Met de stofzuiger verwijdert u het stof en andere vuiltjes die uw woning binnenkomen. Om krassen van de stofzuigen te voorkomen, is het aan te raden om een opzetborstel te kopen die speciaal gemaakt is voor laminaatvloeren. Deze opzetborstel staat bekend om de zachte borstel aan het einde van de zuigmond van de stofzuiger. U kunt hiermee zonder weerstand het stof van uw laminaat zuigen, zonder krasjes te maken.

Uw laminaat schoonmaken met alleen een stofzuiger is niet voldoende. Laminaat reinigen met een dweil is een goede toevoeging. Maak een sopje van water met schoonmaakazijn, even dweilen en voordat u het weet is uw laminaat schoon.

pexels anete lusina

Moeilijke vlekken op uw laminaat schoonmaken

Het is niet te voorkomen dat u iets laat vallen op uw laminaat. Vaak kan het laminaat schoongemaakt worden met water. Helaas kan het ook gebeuren dat er vervelende vlekken op uw laminaat komen door bijvoorbeeld bloed, schoenzolen, inkt of vet. Ook dan kunt u het beste gebruik maken van schoonmaakazijn en een microvezelboek. Even boenen met uw hand op de vieze plek en de vlek zal vanzelf verdwijnen.

Let op: meng schoonmaakazijn altijd goed met water. Schoonmaakazijn is een agressief schoonmaakmiddel. Geadviseerd wordt om in een spraybus de helft schoonmaakazijn en de helft water te doen. Spuit dit over de vloer om er vervolgens uw laminaat schoon te maken met de dweil.

Veel mensen maken hun vloer schoon met schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger of groene zeep. Deze zeepachtige schoonmaakmiddelen zijn erg vettig en laten daarom een vettig laagje achter op de vloer. Doordat we er vervolgens overheen lopen en dingen verschuiven, kunnen er lelijke strepen ontstaan. Het liefst dus uw laminaat schoonmaken met alleen water of in combinatie met een scheutje schoonmaakazijn.

Laminaat onderhouden

Als u een mooie laminaatvloer heeft wilt u deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Naast uw laminaat schoonmaken, is het onderhouden natuurlijk ook belangrijk. Hoe u dat doet? Houd rekening met de volgende factoren.

Regelmatig dweilen en stofzuigen hoort er nou eenmaal bij. Hierdoor blijft de vloer schoon en hygiënisch. Bij het dweilen is het belangrijk dat u niet te veel water gebruikt, dit water kan namelijk tussen de kieren gaan zitten en dat is niet gewenst. Het laminaat kan bol gaan staan.

Zand is funest voor laminaat. Zand neemt u gemakkelijk mee onder uw schoenen na bijvoorbeeld boswandeling of wanneer uw kinderen buiten hebben gespeeld. De kleine zandkorrels zorgen voor krasjes in het laminaat als u dit niet snel schoonmaakt. Dat is natuurlijk zonde. Wees het voor en zorg voor een deurmat, zodat de zandkorrels niet meegenomen worden uw huis in.

Het verschuiven van, vooral zware, meubels kan krassen of deuken achterlaten in uw laminaat. Bij laminaat schoonmaken moet dit soms even. Ook onder de bank en onder de stoelen is het belangrijk om uw laminaat schoon te houden. Probeer uw zware meubels toch zo weinig mogelijk te verplaatsen. Til, waar mogelijk, zoveel mogelijk uw meubels in plaats van te schuiven.

Laminaat schoonmaken hoeft dus zeker niet moeilijk te zijn. Let er alleen wel goed op welke schoonmaakmiddelen u gebruikt, zodat u zo lang mogelijk van uw mooie laminaatvloer kunt genieten.

 

Stel uw vraag aan Naturo Vloeren

Wij streven er altijd naar om binnen 2 werkdagen contact met u op te nemen.

 

 

naturo icon