Vloerverwarming stookprotocol

De levensduur van uw houten vloer valt en staat met het in acht nemen van het stookprotocol

 

Contact opnemen

Houten vloer op vloerverwarming - Stookprotocol vloerverwarming

U wilt uw wooncomfort zo optimaal mogelijk maken door vloerverwarming en stiekem wilt u ook wel die ene fantastische houten vloer die u heeft gezien bij een kennis, vriend of vloerspecialist. Maar is deze combinatie eigenlijk mogelijk?

Een houten vloer op een vloerverwarming, is dat wel mogelijk? Tegenwoordig is dit vaker regel dan uitzondering. Echter zijn er een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Hiervoor zijn een aantal specifieke richtlijnen samengesteld. Het zogenaamde: Stookprotocol.

vloerverwarming protocol

Het Stookprotocol houten vloeren op vloerverwarming

Vóór het plaatsen van de houten vloer op de vloerverwarming

Het grootste deel van de houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, zoals de massief houten vloer en vloeren van tropische houtsoorten. Deze zijn niet geschikt in combinatie met vloerverwarming. Geef dus altijd aan dat u uw houten vloer wilt combineren met vloerverwarming.

stookprotocol middel icon

Denk bij vloerverwarming met warm water aan de dikte van de cement- anhydrietdekvloer die over de verwarmingsbuizen aangebracht wordt. Deze dekvloer moet ten minste 30 millimeter dik zijn. Het vochtpercentage van de cementdekvloer als basis voor een houten vloer moet niet hoger zijn dan 1,5%. Bij een anhydriet vloer mag dit vochtpercentage niet hoger zijn dan 0,3%.

Voordat de vloerverwarming opgestart wordt moet de dekvloer minimaal een maand oud zijn. Om het juiste vochtpercentage van de afwerkvloer te bereiken moet altijd het voorgeschreven stookprotocol worden gevolgd. Dit is dus niet seizoensafhankelijk. De onderdelen van de houten vloer dienen in ieder geval 24 uur in gesloten verpakking in het vertrek te kunnen acclimatiseren alvorens deze gelegd wordt.

Twee dagen voordat de houten vloer gelegd wordt, dient de verwarmingsinstallatie uitgeschakeld te worden. Wordt uw vloer zwevend gelegd? Dan adviseren wij een geperforeerde onderlaag. Bij het verlijmen dient er gebruikt gemaakt te worden van een watervrije lijm. 

Het is belangrijk om de temperatuur van het oppervlak van de vloer zo laag mogelijk te houden. Voorkom dus oververhitting van de vloer.  Wij adviseren een hierom dat maximaal 30% van het vloeroppervlak afgedekt mag zijn door meubels, vloerkleden en karpetten.

pexels fwstudio

Het (eerste) gebruik van de houten vloer op de vloerverwarming

Zodra de houten vloer op de vloerverwarming gelegd is, dient de vloerverwarming ingeschakeld te worden aan de hand van het Naturo stookprotocol.

Bij dekvloeren met vloerverwarming dient het stookprotocol te allen tijde gevolgd te worden alvorens er verlijmd kan worden. Onderstaand protocol wordt algemeen gehanteerd. Mocht de installateur van de vloerverwarming/vloerkoeling een afwijkend protocol hanteren, dan dient u deze te volgen.

Zorg tijdens deze procedure voor een goede ventilatie in alle vertrekken. Op deze manier kan het vrijgekomen vocht goed worden afgevoerd.

Dag 1Aanvangstemperatuur in het systeem van 20 °C
Dag 2Opstoken naar 25 °C
Dag 3Opstoken naar 30 °C
Dag 4Opstoken naar 35 °C
Dag 5Opstoken naar 40 °C
Dag 6Opstoken naar 45 °C (maximale temperatuur)

Al naar gelang van de laagdikte van de dekvloer, wordt de maximale temperatuur vastgehouden (gemiddeld 5 cm = 5 dagen)

Dag 7Max. temp. 45 °C
Dag 8Max. temp. 45 °C
Dag 9Max. temp. 45 °C
Dag 10Max. temp. 45 °C
Dag 11Afstoken naar 40 °C
Dag 12Afstoken naar 35 °C
Dag 13Afstoken naar 30 °C
Dag 14Afstoken naar 25 °C
Dag 15Afstoken naar 20 °C

Na het volgen van dit protocol dienen de nodige inspecties gedaan te worden zodat bepaald kan worden hoe gelijmd kan worden. Let wel dat het restvochtpercentage bij vloeren met vloerverwarming aan een strengere eis voldoen (1,8% CM bij zandcement / 0,3% CM anhydriet).

Bovenstaand advies is gebaseerd op de meest voorkomende handelswijze in de markt. Aan bovenstaand advies kunnen geen rechten worden ontleend.

Hout is een natuurlijk product en is daarom erg vatbaar voor omstandigheden in de ruimte waarin dit ligt. Door een te lage luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld krimp of scheurvorming ontstaan. 

De optimale luchtvochtigheid in de ruimte dient voor hout tussen de 40% en 65% te liggen. Indien de waarde onder de 40% komt is gebruik van een luchtbevochtiger gewenst. Ondanks deze maatregel blijft er, vooral in de winter, een kleine kans op kiervorming, scheuren of splinters bestaan, met name bij gebruik van een houten vloer op vloerverwarming, of bij een lage luchtvochtigheid.

 

 

Luchtbevochtiger bij Naturo Vloeren

Ook voor luchtbevochtigers kunt u bij ons terecht. Wij hebben in ons assortiment de luchtbevochtigers van Boneco. Een groot voordeel van deze bevochtigers is dat het tevens ook een luchtreiniger is. Zo heeft u een vloer die altijd goed bevochtigd is en schone lucht in uw ruimte. 

Voordelen van een Boneco luchtwasser/bevochtiger:

Meer weten? Download de Flyer van de Boneco Luchtwasser hier

Belang van het Stookprotocol vloerverwarming

De levensduur van uw houten vloer valt en staat met het in acht nemen van het stookprotocol. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal welke bij temperatuurs- en vochtverschillen kan krimpen en uitzetten. Het is dan ook van groot belang dat de verwarming op de juiste manier wordt bediend. De combinatie van een houten vloer met vloerverwarming kan dus wel, maar houd dan wel rekening met het stookprotocol.

Bedient u de vloerverwarming aan de hand van het stookprotocol vloerverwarming, dan voorkomt u dat de levensduur van uw houten vloer nadelig wordt beïnvloed.

Meer weten over het Stookprotocol?

Zorg ervoor dat u er zeker van bent dat uw vloerverwarmingssysteem geschikt is voor het gebruik in combinatie met houten vloeren. Raadpleeg hiervoor de specialisten van Naturo

Wij vertellen u graag meer over het "stookprotocol vloerverwarming" en welke houten vloer het beste past bij uw vloerverwarming en daarnaast ook nog eens een aanwinst is voor uw interieur.

Neem contact met ons op door het formulier in te vullen of bezoek onze winkel in het Woonforum de Vesta. 

 

 

 

wasmachine

Kan ik bij Naturo Vloeren terecht voor Vloerverwarming?

Heeft u advies nodig op het gebied van vloerverwarming? In de meeste gevallen kunt u hiervoor het beste terecht bij een installateur. In dit geval niet!

Bij Naturo Vloeren zorgen wij dat u gedurende het hele proces ontzorgd wordt. Ook voor advies omtrent vloerverwarming kunt u dus bij ons terecht. Vul het formulier onder aan deze pagina in of bezoek onze winkel. 

 

 

stookprotocol

Stel uw vraag aan Naturo Vloeren

Wij streven er altijd naar om binnen 2 werkdagen contact met u op te nemen.

 

 

naturo icon